Welkom op mijn site van de familie Hallink. Hierop heb ik een parenteel van de oudste (tot nu toe bekende) voorvader van de familie Hallink geplaatst.
Een parenteel begint bij de oudste voorvader, de stamvader. En volgt dan alle kinderen (mannelijk en vrouwelijk) terug naar het heden. De parenteel, die ik hier geplaatst heb is echter niet helemaal volledig. Maar in grote lijnen is van de meeste afstammelingen wel een lijn naar de stamvader te vinden. Via het menu (hierboven) kun je direct naar de parenteel of naar de namenlijst van alle vermelde personen in de parenteel.

De familie Hallink

is ontstaan uit de naam Struik, Struyk, Struijck en kwam uit het buurschap Espelo in gemeente Holten (Overijssel).
De stamvader was Hendrick Struyk, omstreeks 1615 geboren in Espelo in de gemeente Holten (Overijssel).
De familie Hallink –met voor vele nazaten als stamplaats Lemele, gemeente Ommen- blijkt eigenlijk tot de verplichte naamsaanneming in 1812 een andere stamplaats te hebben en ook steeds wisselende achternamen.

Voordat de 1e Hallink zich in Lemele vestigde heette hij eigenlijk Gerrit Teunissen. Hij werd geboren in oktober 1763 in “De Kostede onder het Kerkdorp”. Met dit laatste wordt bedoeld het gebied bij het kerkdorp Hellendoorn dat men de Kostede noemde. Dit gebied ligt tussen Nijverdal en Hellendoorn, iets ten noorden van het Gagelmansveentje in het “Doktersbos”.

Gerrit Teunissen was een zoon van Teunis Egbertsen en Geesjen Jansen. De zoon werd Gerrit gedoopt en kreeg als “achternaam” de voornaam van zijn vader (Teunis) met de toevoeging “sen”. Deze vorm van achternamen noemt men een patroniem of vadersnaam. (Een patroniem of vadersnaam is een naam, al dan niet officieel, die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet. Nederlandse familienamen  als Jans(s)en, Willems(en) (Willemszoon), Hendriks, Jacobsen, Hermans waren oorspronkelijk patroniemen.

Gerrit Teunissen huwt in 1791 in Ommen met Jennigje Egberts, die in Lemele woont op de boerderij “het Warmink”. Zoals gezegd neemt hij voor hem en zijn gezin de familienaam Hallink aan in 1812. Vanaf dat moment heten alle nazaten van deze Gerrit Teunissen dus Hallink.

Gerrit Hallink werd dus gedoopt in Hellendoorn. Zijn moeder –Geesjen Jansen- werd eveneens geboren in de Kostede-Hellendoorn. Daar leerde zij Teunis Egbertsen kennen en trouwde met hem op 1 januari 1757 in Hellendoorn. Teunis Egbertsen werd echter geboren in Espelo-Holten in augustus 1733 als zoon van Egbert Hendriks Struyk en Hendrikjen Gerrits Luykens. Tot 3 generaties daarvoor komt de familie uit de regio Holten. We zitten dan rond 1615. Verder terug heb ik tot heden nog niets kunnen vinden (maar we blijven zoeken). Dus (de regio) Holten is eigenlijk de stamplaats van de familie Hallink.